15 Temmuz 2010 Perşembe

Hizmet ve Hususi Pasaport Kimlere Verilir?

Bildiğiniz gibi bazı ülkere girişte vizeler kalkıyor ve hususi ve hizmet pasaportu olanlar vizeden muaf tutuluyor. Peki bu hizmet ve hususi pasaportların özelliği nedir? Kimler hizmet ve hususi pasaport alabilirler?

Hususi Pasaport Nedir? Hususi Pasaport Kimlere Verilir?


Hususi pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine;
diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.

Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilir.

Büyükşehir il ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi pasaport verilir.

Hususi pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı tür pasaport verilir. Hususi pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı türden pasaport verilmesi mümkündür.


Hizmet Pasaportu Nedir? Hizmet Pasaportu Kimlere Verilir?

İdarelerce veya Belediyelerce resmi vazifeyle dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alınanlara, Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere verilir.

Hizmet damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı türden pasaport verilir. Pasaport sahibinin yanında yaşayıp, evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarıyla yine yanında yaşayıp reşit bulunmayan erkek çocuklarına da aynı türden pasaport verilir.

2 yorum:

şahin dedi ki...

slm benim eşim fransada onun yanına yerleşme palanlarındayım alacagım pasaport hangi sınıf olmalıdır hususimi cevabınızı bekliyorum

ftsira dedi ki...

Ben T.C vatandaşıyım. Türkiye'de yaşıyorum ve öğrenciyim . Benim hangi sınıf bir pasaporta başvurmam gerekiyor bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim..