18 Mayıs 2010 Salı

RÜZGARDAN ELEKTRİK NASIL ÜRETİLİR

Elektrik fiyatları aldı başını gidiyor. İmkanı olupta rüzgardan elektrik üretebilecekler için bir yazı yazmak istedik. Anadoluda bürçok yerde bol rüzgar alan yerlerin olduğunu biliyoruz. İşte size rüzgardan nasıl elektrik üreteğinizi anlatan bir yazı.

Rüzgar gülü sayesinde evin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını %50’lere kadar indirebilirsiniz. Şimdi bu projeyi gerçekleştirmek için bize ne lazım;




1-) Bir adet 400 Waat’lık 12 voltu alıp 220 volta dönüştüren DC/AC Konvartör(Devre şemasını da şu adreste bulabilirsiniz.
2-) Bir adet 60 amperlik aküye ihtiyacımız olacak.
3-) Bir adet 12 volt’luk dinamo, tabi yaklaşık olarak
4-) Bu iş için rüzgar gülüne ihtiyacımız var. Öncelikle bu işi de kendimiz halletmeye çalışalım. İlkönce kağıt üzerinde kendi kafamıza göre bir çizim yapalım. Rüzgar gülünün çapı 1 yada 1.5 metre olsa yeter. Rüzgar gülünü kalın kartondan yapacağımız gibi aynı zamanda da ince ve hafif alüminyum plakadan da yapabiliriz. Hatta bu işi iyice geliştirerek rüzgar gülü yerine verimi artırmak için küçük çaplı bir yatay eksenli rüzgar tribünü yapabiliriz.Kısacası rüzgar gelince dinamoyu çevirecek bir şey olsunda ne olursa olsun. Rüzgar gülü, rüzgar tribünü, hatta büyük bir pervane bile olabilir. Verimi iyi alabilmek için pervane çarkları arasındaki açının 67.5 derece olmasına özen gösterin. Pervanelerin yeterince hafif olması içinde ince alüminyum plaka kullanırsanız daha yüksek verim alırsınız.

Şimdi bunları kısaca bir toparlarsak;

Rüzgargülünü, rüzgarı iyi bir şekilde alabilecek bir yere koyacağız.(Örneğin balkon, bahçe, tarla, çatı, arazi vb. gibi). Rüzgar gülünü de dinamoya, dinamoyu da aküye bağlayacağız. Aküyü de DC/AC Konvartör’e bağlayacağız. Konvartör’den yaklaşık olarak 400 Watt ve 220 volt’lukbir AC gelirim çıkışı olacaktır. Bununla da evdeki bir çok aleti çalıştırabiliriz.

Hepinize bol rüzgarlı ve bol elektrikli günler diliyorum

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar bunları deneyip elektrik üreten var mı?